Sirenis

Infotaula d'ésser viuSirenis
Sirenia Modifica el valor a Wikidata

Manatí del Carib  · Manatí africà
Manatí amazònic  · Vaca marina de Steller
Dugong
Període
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
SubregneBilateria
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreSirenia Modifica el valor a Wikidata
Illiger, 1811
Nomenclatura
Epònimsirena Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Halobioidea
  • Herbivorae
  • Phycoceta Haeckel
  • Sirenoidea
  • Sireniformes
  • Trichechiformes
SignificatSirenes
Famílies
Distribució

Distribució del manatí del Carib (verd), el manatí amazònic (vermell), el manatí africà (taronja), el dugong (blau) i la vaca marina de Steller (cercle groc)

Els sirenis (Sirenia) o vaques marines[2] són un ordre de mamífers herbívors que viuen en aiguamolls, rius, estuaris, zones humides marines i aigües litorals. N'hi ha quatre espècies vivents repartides entre dues famílies: els dugòngids (el dugong i la vaca marina de Steller, ja extinta) i els triquèquids (el manatí amazònic, el manatí del Carib i el manatí africà). Se'n coneixen dues famílies extintes: els prorastòmids (sirenis parcialment terrestres de l'Eocè) i els protosirènids (de la mateixa època). Els sirenis, que formen el clade dels penungulats juntament amb els proboscidis i els hiracoïdeus, evolucionaren durant l'Eocè, fa 50 milions d'anys. Els dugòngids i els triquèquids se separaren a l'Eocè superior o l'Oligocè inferior (fa 30-35 milions d'anys).

El nom dels sirenis ve del grec antic Σειρήνες, Seirenes, que significa ‘sirenes’.[3] El nom ve del fet que suposadament s'assemblen a sirenes quan estan alletant les cries. Es creu que les observacions de sirenis es troben a l'origen del mite de les dones-peix. Per algun motiu, la majoria de civilitzacions que estaven en contacte amb els sirenis els donaven noms i epítets femenins; a Egipte se'ls donava el nom de «formosa donzella del mar»; a Kenya, se'ls anomenava «reina del mar»; a Indonèsia rebien el nom de «princesa dugong» i a la conca de l'Amazones se'ls coneixia pel nom de «peix-dona».[4] El dugong rep el seu nom de la paraula tagalog dugong, que és un manlleu del malai duyung. Ambdós volen dir 'senyora del mar'.[5] D'altra banda, manatí és una paraula d'origen taíno que significa ‘pit’, en referència a les mamelles que tenen les femelles d'aquests animals a prop de les aixelles.

Antigament, els mariners confonien la paraula «manatí» amb l'expressió llatina manati ('dotats de mans'), cosa que els feia pensar que les aletes d'aquests animals eren mans.[5]

  1. Entrada «Sirenia» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. «Una donzella del mar a la Plana de Vic». Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, 2016. [Consulta: 27 novembre 2022].
  3. «Sirenians». Sirenian International. Arxivat de l'original el 2012-07-20. [Consulta: 28 agost 2008].
  4. «Dugong -Legends». Roberto Sozzani. [Consulta: 24 juliol 2008].
  5. 5,0 5,1 Winger, Jennifer (2000). What's in a Name: Manatees and Dugongs Arxivat 2007-08-05 a Wayback Machine.. Smithsonian National Zoological Park. Consultat el 22 juliol 2007.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne